divendres, 22 de novembre del 2019

Divendres 22 a les 7 de la tarda inguració de l'exposició "Entre llops"



 
Inauguració de l’exposició de les Germanes Besolí
Entre Llops
«Un conte sobre la violència de gènere»
El proper 22 de novembre, a les 19h,
a la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes
El divendres, 22 de novembre, a les 19:00, s’inaugura l’exposició «Entre llops, un conte sobre la violència de gènere» a la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes.
«Entre llops» és la nova exposició de les Germanes Besolí i s’engloba dintre dels actes que organitza l’ajuntament de Roquetes i la Biblioteca Mercè Lleixà per commemorar el dia internacional per l’eliminació de la violència vers les dones. 


«Entre llops» està formada per quadres a l’oli, instal·lacions, llibres de consulta, un audiovisual, documentació i plafons explicatius per fer el recorregut de la mostra d’una forma didàctica i que el visitant comprengui perfectament el tema de l’exposició.
«Entre llops» invita a la reflexió al voltant de les agressions masclistes, de les causes que les provoquen i del tracte que es fa, tant a nivell judicial com social i mediàtic.
Les Germanes Besolí, Ester i Olga, hem creat aquesta exposició multidisciplinària per moure consciències i mostrar als nois i noies que tots som persones iguals i que en les relacions ens em de mirar als ulls. Si un mira de dalt a baix no és una relació, és dominació.
Partint dels rols i els estereotips que creen una desigualtat entre els gèneres, passant pel cicle de la violència i els diferents tipus de violència masclista existents, fins a arribar a l’anàlisi de una societat que acull i tapa aquest tipus de comportament, i d’una justícia altament masclista que afavoreix al agressor, les Germanes Besolí volen denunciar aquesta realitat i no deixar que mirem cap a un altre costat, evitant-la.
En els últims anys, tant l’edat dels agressors de violència masclista com la de les seves víctimes està baixant. Tenim casos de nois menors d’edat que han violat, de noies menors d’edat que tenen protecció amb un ordre d’allunyament del seu agressor. La base de la nostra societat són els joves i no podem permetre que es reprodueixin uns rols discriminatoris vers la dona contra el que fa molt temps que estem lluitant.


Amb aquesta obra pretenem obrir els ulls als joves i ensenyar que el dret de domini que creuen innat els nois es adquirit amb una educació patriarcal i que la submissió i obediència que adquireixen algunes noies també es inculcada, educada. Els ensenyarem i trencarem el mite del amor romàntic, i els estereotips de rols de gènere. Amb això guanyarem tots per que la convivència, si ens veiem com a iguals, és molt més agradable i respectuosa, i les relacions són molt més enriquidores.
I mostrarem als nois com se senten les noies, les pors, la indefensió.
Per que, fins ara, totes les mesures que s’han pres són de prevenció o de suport de les víctimes, i encarades a les noies: «No vagis sola pel carrer, no vesteixis amb roba estreta, vigila amb qui parles...». 
Ens hem passat la vida avisant a la Caputxeta que no s’endinsi al bosc per que hi ha llops ferotges, llevant-li llibertats. Potser ara ha arribat el moment de tornar-li la llibertat a la Caputxeta i començar a jutjar el comportament agressiu dels llops. Són els nois de la societat els que s’han de qüestionar si realment volen ser vistos com uns depredadors, o com persones civilitzades. També són ells els qui han d’excloure del grup al agressor, no donant suport al seu comportament.
Si el violent se sent discriminat i assenyalat, marginat, es veurà obligat a canviar.
«Entre llops» vol arribar a tots els instituts de tota Catalunya. L’edat perfecta va des dels 12 fins als 16 anys. Recomanen l’exposició a partir de 2on d’ESO.

L’exposició es podrà visitar a la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes.            

Per més informació:

Contacte:
Ester Besolí
Tel: 635 77 83 25

Olga Besolí 
Tel: 977 44 19 38