Exposició Deesses

Deesses
quant els homes adoraven la fertilitat,
ara només ens resten verges…


Deesses es una exposició de pintura creada per Ester Besolí. Deesses surt per dos motius, una la recerca d’un fill propi i l’altra l’estudi de la veneració a la dona verge, en les religions actuals, com a dona perfecta. Això em fa establir una comparativa amb les antigues religions que veneraven antigues Deesses, fèrtils, productives, orgulloses i fortes. Representants de la terra, la natura i el astres.

Fa molt temps en excavacions es van trobar unes figures petites en forma de dona, amb els pits grans i la panxa rodona, com si estesen embarassades. Els arqueòlegs van deduir que devien ser antigues Deesses, que representaven la fertilitat, la terra. Els hi van posar de nom Venus. Hi ha un moment en la historia que es pasa  d’adorar a tot lo creatiu i productiu per venerar a tot lo repressiu i contingut. Passem d’invocar a la natura a considerar natural i perfecte que una dona no tingué relacions i mantingué el sexe intacte.

Durant la inauguració recreem aquest moment, aquest canvi de mentalitat que va marcar per sempre el destí de les dones. El moment en que els romans, escampen el cristianisme per Europa, i imposen les seves normes respecte a la dona. Una actriu, una ballarina i un músic ens faran entrar en terra celta, una mica màgica, una mica mítica i vorem com una dona defensa el poder educar a la seva filla. Ensenyar-li les lleis dels astres, les plantes que curen, les normes de la guerra, i del amor. Acompanyada de la música del seu poble ens contarà  com s’aproximen els romans i crida que ella mai es sotmetrà perquè es lliure així va néixer i així morirà, no com les romanes a las quals fa una critica contundent:

I què són ells que tanquen les seves esposes a casa mentre se’n van a la guerra? I elles, que no volen ni poden defensar els seus, què són? Dones febles i covards, criades en submissió, que viuen dominades per la por, que l’únic que saben fer és plorar als seus difunts. Qui vol ser una dona condemnada a viure a l’ombra d’un marit que li ha estat assignat per la família i al que ni tan sols estima? Jo no. Mai.

L’actriu acaba la seva acció dient que encara son lluny i que avui es un dia de festa per celebrar la fertilitat de la terra, del bestià…i fa una al·legoria a la natura per donar pas a la ballarina que en submergeix en una dansa folklòrica i alegre. De cop es para la música i l’autora dels quadres, Ester Besolí, tanca l’acte reflexionant sobre la real victòria dels romans, i del cristianisme de la seva ma. Les prohibicions que es van instal·lar vers les dones i tot el que van perdre, e insta a las dones presents a recuperar aquella Deessa interna enfront de l’estereotip de verge submisa que la societat actual ens marca com a ideal. Reforçant la imatge de dona lluitadora, forta i exigent. Orgullosa de ser donar, en una sexualitat sana i lliure.

També s’aprofita el moment per recordar que hi han països al món on la dona amb una sexualitat lliure esta penalitzada, amb càstigs com la lapidació, presó, i altres barbaritats. L’acció es desenvolupa en el mateix context de la inauguració, no es necessari cap espai especial. L’autora dona un peu i comença l’espectacle, la durada es de uns 5 minuts. Que fan que l’espectador entre totalment amb el tema, i sortí conscienciat de que el sexe dèbil es va imposar per llei, no es natural, ni les dones el volem seguir mantenint.

Deesses consta de 17 quadres pintats a l’oli sobre tela de diferent format, 5 pintats a l’oli sobre pasta de paper i una col·lecció de dibuixos sobre paper fets amb tècnica mixta, amb 3 format diferents. La col·lecció podríem dir que son 23 quadres sobre bastidor i uns 50 dibuixos de petit format (tot depenent de l’espai expositiu). A la mostra s’afegeix un desplegable per l’entrada de la sala.

La mostra es pot adaptar a diferents espais. S’ofereix a entitats i ajuntaments per tal de crear un punt per reflexionar sobre el paper de la dona a la societat, l’origen i la situació actual i per incitar al canvi valent que falta en la mentalitat de moltes dones.

El muntatge de la mostra el fa l’autora amb un ajudant, només es necessita una sala en condicions per poder penjar l’obra. El muntatge dura unes dues hores, el desmuntatge 30 minuts.

Per demanar pressupost i consultes

Ester Besolí
tel. 635778325 – 977581242
esterbesoli.blogspot.com

Llista de ciutats programades

  • La Ràpita..........................................Setembre 2010
  • Jesús..................................................Març 2011
  • Hotel Corona (Tortosa)............Juny 2011
  • Roquetes...........................................Juliol 2011
  • Zuev (Benicarlo)............................Febrer 2012
  • Celler mas Foraster, Montblanc...del 27 de Març al 30 d´Agost