dilluns, 26 de juliol del 2010

Quinzena Artistica a la Ràpita

Per tercer any consecutiu, la secció cultural de l’associació socio-cultural Tornai, SCRAC (Sant Carles de la Ràpita Art Contemporani), celebra la Quinzena Artística. L’associació va néixer el 21 de gener de 2008, es tracta d’una associació sense ànim de lucre amb l’objectiu principal de potenciar l’art i la cultura a Sant Carles de la Ràpita, posant especial èmfasis en els artistes locals tant professionals com aficionats d’aquest municipi.

La Quinzena Artística és un acte que converteix Sant Carles de la Ràpita en un aparador, les exposicions estan repartides pel municipi amb la finalitat de treure l’art al carrer, ubicant-lo en espais no pensats específicament per aquest afer el qual converteix tota la ciutat en part de l’activitat. Els espais amb exposicions estaran senyalitzats en un mapa informatiu fet expressament per l’esdeveniment, que es pot trobar en els mateixos punts expositius: bars, restaurants, aparadors d’establiments i edificis públics com el Casal Cultural el Maset, l’Ajuntament o la sala d’espera del Centre de Salut.


La novetat més evident és el canvi de dates, degut a que les dues primeres convocatòries es varen celebrar durant Setmana Santa. Aquest canvi es deu a l’augment de visitants d’aquestes dates i a la intenció de l’associació per convertir la Quinzena Artística en un reclam turístic més de la localitat, tenint en compte l’optima localització de Sant Carles de la Ràpita, com a ciutat capdavantera en turisme de la comarca.


Un fet destacat ja en la segona Quinzena Artística és la alta participació d’autors del territori, tant de perfils professionals com d’aficionats. Així com l’ajuda econòmica de les regidories de Joventut i Cultura de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, part de la qual és repartida entre els diferents autors per despeses en la preparació d’obres per exposar, el que fomenta la nova creació d’aquests artistes que en molts casos creen obra especialment per inaugurar-la dins de la Quinzena Artística.


Tot i el caràcter de diverses exposicions d’autoria aficionada o novell, l’associació invita a participar artistes amb trajectòria professional demostrada. Com el premiat Mikel Aristregi en el Fotopress’09 amb una beca pel seu treball a Mongòlia sobre els efectes del alcoholisme a la capital Ulaanbaatar titulat -40/96º, així com la participació del també premiat al Fotopress’09 amb el tercer premi Alfonso del Moral que ens presenta part del seu últim treball a Karachi. També cal destacar la participació per primera vegada de l’Escola d’Art i Disseny Esardi d’Amposta i l’Escola de Cinema de Barcelona Ecib, la qual presentarà el 21 d’agost a les 19h al teatre del Casal Cultural el Maset, una selecció de curtmetratges dels seus alumnes.


L‘acte principal de la Quinzena Artística és la seva inauguració, la qual es realitza al Casal Cultural el Maset el dia 7 d’agost a les 19h, es realitzarà la presentació de la Quinzena Artística 2010, que constarà d’una projecció de vídeos-arts dels alumnes de l’escola Esardi, el reportatge de Josep Juan “Terra de Fang” i el curtmetratge rodat per un col·lectiu d’entusiastes i amateurs ebrencs a la platja del Garbí “espantant gavines”. Desprès es visitaran les exposicions situades en el mateix emplaçament del 25 aniversari de l’escola Esardi i la instal·lació “connexió i impuls” i l’exposició -40 /96º de Mikel Aristregi. Tot seguit es passarà al exterior del Casal per gaudir del pica pica amenitzat per la música del reconegut Fibla DJ.


Com a últim fet destacat trobem la incorporació d’establiments que a ultima hora, i per l’interès en participar en la Quinzena Artística, han cercat artistes, fomentant encara més la cultura a Sant Carles de la Ràpita. Tot i que no apareix en el material de difusió, podrem trobar també al bar Jambori una exposició de Pintura de paisatges, escultures fetes amb petxines per i maquetes de vaixells.